SİNEMAD Posts

October 1, 2023 / / FESTİVAL
September 23, 2023 / / FİLM İNCELEMESİ

Üçüncü uzun metrajlı filmi “Leyla’nın Kardeşleri” ile 2022’de Cannes Film Festivali’nden FIPRESCI ödülüyle evine dönen Rustayi’yi İran’ın İslami rejimi pek de hoş karşılamadı.

August 6, 2023 / / FİLM İNCELEMESİ

Bergman, “Bakire Kaynak”ı hiçbir zaman büyük başarıları arasında görmedi. Otobiyografik kitaplarında bu filmden pek bahsetmedi.…

June 6, 2023 / / FİLM İNCELEMESİ

“Contratiempo”(2016), isminin de çağrıştırdığı gibi amiyane tabirle kontralarla dolu bir film. Yönetmen Oriol Paulo belli…

May 6, 2022 / / FESTİVAL
March 6, 2022 / / FESTİVAL

72. Berlinale’ye ben de açılış filmi olan “Peter Von Kant” ile başladım. Görkemli Friedrichstadt Palast salonunda izlediğim bu film, Fransız yönetmen François Ozon’un Alman sinemasının asi dehası Rainer Werner Fassbinder’in filminden serbest bir uyarlamasıydı.

November 6, 2019 / / FİLM İNCELEMESİ

“Arkadaşımın Evi Nerede?” (1987) İranlı yönetmen Abbas Kiyarüstemi’nin “Çocukların ve Genç Yetişkinlerin Entellektüel Gelişimi Kurumu”nda çalışırken çocuklar için çektiği filmidir.

September 6, 2019 / / FİLM İNCELEMESİ
July 6, 2019 / / FİLM İNCELEMESİ

Kendisi de hayalci ve deli dolu karakteriyle “sinemanın Don Kişot’u” sayılabilecek yönetmen Terry Gilliam, işte böyle bir roman kahramanının hikayesini beyaz perdeye uyarlamayı uzun yıllar içinde bir saplantı haline getirmişti.

May 6, 2019 / / YÖNETMENİN SİNEMASI

Forman’ın ilk filmlerinde gençler, bir propaganda töreninde olacağı gibi kusursuz koreografiler içerisinde yürüyüş yapıp halkın dirayetini ve gücünü temsil etmek veya “iyi huylu” bir filmde olabileceği gibi halkın yüce gönüllü değerlerini yansıtmak yerine dans partilerinde sakarca eğlenmeye ve flört etmeye çalışırlar.